“Samen met de cliënt 100%”

27-12-2018

Janine is 38 jaar, getrouwd, moeder van drie kinderen en weet van aanpakken. Deze positieve, ruimdenkende dame werkt al 16 jaar op Het Westerhonk, waarvan de laatste twee jaar bij dagbesteding de Ruimte. En dat doet ze met veel plezier en toewijding. “Ik ga met cliënten om zoals ik zelf behandeld wil worden, met respect en positiviteit.” Janine was hiervoor bloemist. Haar tante heeft het syndroom van Down en heeft haar getriggerd om de zorg in te gaan. Dus gooide ze het roer om en begon als leerling op Het Westerhonk, volgde de opleiding SPW 4 werkte op verschillende woningen als begeleider. In 2017 was het tijd voor iets anders en heeft Janine de overstap gemaakt naar de Ruimte.

Wat is de Ruimte?

Janine: “De Ruimte is een dagbesteding voor ouder wordende en functioneel ouder wordende cliënten. Er komen hier cliënten met verschillende stadia van ouder worden. Sommige zijn dementerend of hebben lichamelijke klachten, maar anderen zijn weer heel zelfstandig. De sfeer hier is heel warm en liefdevol en we behandelen iedereen met respect. Als nieuwe collega’s hier starten, ervaren ze het als een warm bad. Natuurlijk maken we hier ook wel eens escalaties mee, maar dat komt zelden voor. En als het gebeurt, kijken we waar het vandaan komt en proberen we samen tot een oplossing te komen. Momenteel zitten we op een vervangende locatie, omdat ons pand gerenoveerd wordt. Daar gaan we in februari weer terug naar toe.”

Wat doen jullie bij de Ruimte?

Janine: “We zijn hier lekker creatief bezig en doen dingen zoals kleuren, met strijkkralen werken en puzzelen. Een keer in de week maken we muziek met elkaar. We zorgen voor een passend activiteitenprogramma met een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Het is allemaal gericht op het in stand houden van vaardigheden en het prikkelen van de cliënten. We kijken vooral naar de mogelijkheden van de cliënten en dagen ze uit. Soms ontdekken ze dan dat ze veel meer kunnen dan ze denken en dat geeft een trots gevoel.”

In het vernieuwde pand gaat er het een en ander veranderen.

Janine: “Klopt, we hebben straks drie lokalen, een snoezelruimte en een rustruimte. We krijgen een nieuw activiteitenprogramma, met verschillende subgroepen, zoals een servicegroep, een ontspanningsgroep, beweging, koken en bakken en crea. Per dagdeel bieden we de cliënten twee activiteiten aan waaruit ze kunnen kiezen, bijvoorbeeld yoga, boodschappen doen, zwemmen of knutselen. Soms sluiten de aangeboden activiteiten niet aan bij de interesses van de cliënt. In dat geval gaan ze koffie drinken bij een andere groep binnen de Ruimte, lekker snoezelen of mogen ze zelf een activiteit bedenken.”

Jullie hebben een vacature voor een begeleider, wat heeft de nieuwe collega nodig?

Janine: “We zoeken een creatieve, enthousiaste, ondernemende collega die affiniteit met ouderen heeft. Je moet ruimdenkend zijn. Ons motto hier is: Samen met de cliënt 100%. Als de cliënt iets maar voor 80% kan, maak jij er 100% van. Kan hij of zij bijvoorbeeld wel zijn boterham smeren, maar niet snijden, dan help je daarbij. Waarbij we wel blijven stimuleren om zo veel mogelijk zelf te doen, maar het moet wel haalbaar zijn. Structuur bieden speelt hierbij een hele belangrijke rol. Ten opzicht van de collega’s is het belangrijk dat je feedback kan geven en ontvangen, dat je ontwikkelingen bespreekbaar maakt en soms de discussie aan durft te gaan. Verder heb je minimaal een MBO3 zorgopleiding nodig.”

Wat kan de nieuwe collega verwachten?

Janine: “Er is veel ruimte voor zelfontwikkeling. Je krijgt de kans om diverse cursussen en trainingen te volgen die aansluiten bij je werk. Verder kom je in een gezellig, betrokken team, waarin we met respect met elkaar omgaan, elkaars kwaliteiten aanvullen en altijd in gesprek blijven met elkaar.”

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Janine? Bekijk dan hier de vacature en solliciteer!

“Samen met de cliënt 100%”

Deel deze pagina op: