Stoere houtbewerking van a tot z

28-08-2018

Houtbewerking Stoer is een van de dagbestedingen op Het Westerhonk. De cliënten die hier werken maken de mooiste meubels en decoratieve artikelen van hout. Het zijn echte vakmannen en –vrouwen. Willeke is een stoere dame van 51 jaar, die woont op Het Westerhonk en hier met veel plezier werkt. Samen met begeleider Rick vertelt ze erover.

Willeke: “We werken hard, we doen belangrijk werk. We maken meubels van hout voor Het Westerhonk, maar ook voor klanten van buiten. Banken, bedden, keukens, kasten, we maken van alles. Maar we knappen ook meubels en fietsen op. En als een cliënt een lekke band heeft, plakken we die. Ik heb ook bij andere dagbestedingen gewerkt, maar niets was zo leuk als hier. Het is druk, maar dat vind ik niet erg. Ik kan niet goed stil zitten, dus vind het fijn om bezig te zijn. Het leukste vind ik om dingen in elkaar te zetten, te schuren en op te knappen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het opknappen van stoelen van het hoofdkantoor.”

Van a tot z

Rick: “Als we meubels maken, verzorgen we het totaalplaatje: van de offerte tot de aflevering en het ter plaatse in elkaar zetten. Er zitten best grote klussen bij. Als we dan samen met de cliënten zo’n grote klus afgerond hebben gaan we daarna meestal koffie drinken. Dit als tegenprestatie voor het harde werken, maar ook om de klus na te bespreken. We kijken dan samen wat er goed ging of wat er de volgende keer beter kan. Daar leren we allemaal van.”

Veiligheid en oog voor de cliënt

Per dag werken er 4 à 5 cliënten bij Stoer. De begeleiders houden het allemaal goed in de gaten, want veiligheid staat voorop. We werken veilig of we werken niet!

Rick: “Een keer per maand hebben we een toolbox-meeting. De ene keer is dat gericht op BHV en de andere keer op het gebruik van de machines in de werkplaats en veilig werken. Vaak krijgen we dan les van een externe, zoals een arts of een timmerman. Ook vergaderen we een keer in de maand. Vaak gaan we naar een externe locatie zoals Mirell in Naaldwijk. Daar kennen ze ons en voelen de cliënten zich op hun gemak. We bespreken dan hoe het gaat met het werk en met de cliënten. Hebben we voldoende materiaal of misschien te veel? Wat gaat goed, wat kan beter? Hoe voelt iedereen zich?”

Fasering

Bij Stoer werken we ze met fasering. Dit houdt in dat er per cliënt wordt bepaald wat hij of zij kan of mag. Omdat ze met machines werken is het belangrijk dat de cliënt goed weet hoe hij er mee om moet gaan en dit ook goed kan.

Willeke: “Ik mag en kan alles. Ik werk ook met machines. Ik vind het heel leuk om hier te werken, ik zou niet anders meer willen. Het is lekker afwisselend werk en ik kan het goed met de begeleiders vinden."

Benieuwd naar wat onze cliënten allemaal maken? Loop eens bij ze langs op Het Westerhonk of neem contact op. Kijk hier voor de contactgegevens en openingstijden. En neem eens een kijkje op de Facebookpagina van Stoer voor foto’s van wat ze maken en verkopen.

Stoere houtbewerking van a tot z

Deel deze pagina op: